یکی از افزودنی های پر اهمیت صنعت بتن , چسب بتن است . از جمله مصارف چسب بتن می توان به ترمیم بتن,آب بندی ,ترمیم بافت های قدیمی بتن , افزایش مقاومت بتن , جلوگیری از ترک بتن , افزایش خواص شیمیایی و مکانیکی و … اشاره کرد .
چسب های بتن به دو دسته اپوکسی و لاتکس (پلیمری) قابل تقسیم هستند.
همهی چسبها یا شامل پلیمر هستد یا هنگام واکنش شیمیایی حاصل می شوند. پلیمرها موجب چسبندگی چسبها میشوند.
چسب لاتکس امولسیونی از کوپلمیر محلول در آب است . ظاهر این چسب مایعی شیری رنگ است . ترکیب چسب لاتکس با سیمان پرتلند و ماسه ترکیبی مقاوم در برابر آب و مواد شیمیایی و سایندگی ایجاد میکند که برای چسباندن کاشی , سرامیک و سنگ تزئینی و… به سطوح کاربردی دارد .
چسب اپوکسی بتن از پلیمر یزاسیون دو جزء اولیه رزین و سخت کنده ایجاد می شود.هنگام ترکیب رزین با کاتالیست پخت آغاز میشود . در فرایند پخت زنجیره های مولکولی واکنش داد و حرارت ایجاد می شود . بیشترین مقدار مصرف چسب بتن در تعمیرات بتن های مولکولی واکنش داد و حرارت ایجاد میشود.
بیشترین مقدار مصرف چسب بتن در تعمیرات بتن های فرسود است. برای افزایش چسبندگی بتن به بافت قدیمی از چسب های بتن استفاده می شود. بهترین چسب بتن به دلیل خاصیت ضد آب در نماسازی روی بتن قدیمی و آب بندی استفاده میشود.
کاربرد چسب بتن
مهمترین کاربرد چسب بتن برای افزایش میزان چسبندگی بتن تازه برای چسبیدن به بتن قدیمی در پروژه های تعمیراتی است که میزان چسبندگی بتن را با سطح قدیمی بسیار افزایش میدهد. همچنین این خاصیت هنگام نماسازی بر روی بتن قدیمی کاربرد دارد.
چسب سیمان سفید از تراوش آب جلوگیری کرده و مانع تفکیک دانه های ریز و درشت می شود و برای آب بندی بتن بکار می رود.
اگر سازه های بتنی دچار آسیب دیدگی سطحی و عمقی شده باشند با چسب بتون می توان آنها را ترمیم نمود و به عنوان ترمیم کننده بتن استفاده کرد.
از دیگر موارد کاربرد چسب بتن جهت آب بندی بتن مخازن، استخر های بتنی، ترمیم آسیب دیدگی بتن یا اغلب سازه های بتنی مانند کانال های آب، کف سالن های صنعتی، باند فرودگاهها، سدها، پایه پلها و ستونها:
- ترمیم بتن فرسوده
- آب بندی
- افزایش خاصیت چسبندگی
- جلوگیری از ایجاد ترک در بتن
- اتصال میلگرد به بتن
- افزایش مقاومت مکانیکی
روش استفاده از چسب بتن
به منظور نحوه استفاده از چسب بتن باید ابتدا محل مورد استفاده باید از چربی، ذرات و گرد و غبار پاک شود.
چسب بتن را با آب حل کرده و پس از رقیق شدن به سیمان و شن و ماسه مخلوط میشود که حاصل ملاتی خمیری شکل و روان است. درصد مناسب اخلاط 5 تا 20 درصد وزن سیمان مورد استفاده می باشد. قبل از مصرف ملات روی بتن یک لایه چسب مالید شود.
چسب بتن را با آب مخلوط و رقیق شده آن به قسمت های خشک بتن اضافه می شود.
هرچه ضخامت کمتر و یا فشار وارد بر آن بیشتر باشد مصرف چسب بتن بالا می رود و لازم است قبل از کار یک لایه از محلول چسب بتن به سطح زیرین مالید شود در ضخامت های بالا استفاده از چسب بتن بصورت لایه لایه مناسب تر می باشد.
ویژگی های چسب بتن
از ویژگی های بارز چسب بتن افزایش چسبندگی بسیار زیاد در بتن است که این خاصیت چسب بتن باعث بالا بردن چسبندگی بتن جدید یا مصالح جدید بر روی بتن یا مصالح قدیمی است (رابط اتصال بتن قدیم به جدید).
از ویژگی های دیگر چسب بتن بالا بردن مقاومت های کششی و خمشی بتن، جلوگیری از ایجاد ترک در بتن و افزایش عمر سازهای بتنی می باشد.
خواص چسب بتن
- پر اهمیتترین خاصیت چسب بتن، افزایش چسبندگی ملات متشکل از چسب است (حدود 4 برابر)
- کاهش نفوذ پذیری در بتن (آب بندی)
- افزایش مقاومت مکانیکی و طول عمر بتن
- افزایش مقاومت در برابر مواد شیمیایی
- کاهش ترک و افزایش حجم بتن
- افزایش 50 درصدی مقاومت خمشی بتن
- افزایش نفوذ پذیری و مقاومت بتن در برابر یخ زدگی